Makuladegeneration – Avancerad optik

På det tidiga stadiet räcker det med att göra läsglasögonen lite starkare, så att texten förstoras. Då behöver man bara lära sig att hålla texten lite närmare ögonen samtidigt som belysningen bör förbättras.

Det känns lite ovant i början eftersom man är van sedan många år att hålla på 30-45 cm. När man måste hålla på 10-15 cm avstånd rekommenderas att man använder specialoptik med både förstorande effekt och prismor, som gör det möjligt att hålla nära och kunna se med båda ögonen samtidigt. När man måste hålla ännu närmare kan man bara använda det bästa ögat. Man ”sätter för” det andra ögat så att inte bilden från det sämre ögat ska störa läsningen med det bästa ögat.

När hela makula är borta, då måste man i stället träna på att använda näthinnan utanför gula fläcken för att kunna se och läsa. För att kunna placera bilden utanför gula fläcken måste man bestämma och lära sig att se ovanför, under eller vid sidan av det man vill betrakta. Det kallas ”excentrisk fixation” och går att lära sig ganska naturligt.
Utanför gula fläcken är näthinnan frisk, men där sitter inte tapparna lika tätt. Därför är synskärpan där sämre och man förstorar bilden för att kompensera den låga synskärpan.

Man måste alltså träna på att se vid sidan av (oftast ovanför) föremålet och förstora genom att använda starka läsglas. När man läser bör man vänja sig vid att röra texten framför det starka läsglaset utan att förlora det exakta läsavståndet. För att klara av att läsa på det här nya sättet uppnås bättre resultat med synträning.
Många, både äldre och yngre, klarar av att läsa riktigt bra med den här metoden om de får ett antal timmars träning tillsammans med en synpedagog. Skulle det vara för ansträngande eller tröttande kan man istället förstora bilden med ett förstorande TV-system, där man lägger texten eller bilden på ett rörligt läsbord och förstorar den via en videokamera på bildskärmen.

SpecialglasNär synskärpan sjunker behöver man specialglas med extra förstoring. De här glasögonen har inslipat prisma som gör det lättare att läsa på ett kortare avstånd med båda ögonen.

Förstoringsglas med belysning Förstoringsglas med belysning är ett bra hjälpmedel när man tillfälligt behöver se mycket liten text, t.ex. läsa priser i affären. Men kan bli tröttsamt vid läsning av längre avsnitt och hela böcker.

Filterglas Filterglas som blockerar det blå ljuset skyddar näthinnan, vilket minskar risken för utveckling av åldersförändringar i gula fläcken. De höjer också synkomforten genom ökad kontrast.

Kombination av två starka positiva glas Genom att kombinera två starka positiva glas på rätt sätt i ett linssystem blir bilden extra kraftigt förstorad och knivskarp ända ut i kanten. Man kan då lättare lära sig att läsa excentriskt – vid sidan av gula fläcken.